Wiosenne menu w DOBODO

Nowo otwarta restauracja fine dining’owa z kuchnią autorską DOBODO prezentuje swoje nowe, sezonowe wiosenne menu, w skład którego wchodzi szereg doskonale skomponowanych przystawek, dań głównych, zup, a także deserów, przygotowanych z największą dbałością, przez szefa kuchni restauracji – Marka Kropielnickiego.

 

Stworzone najnowsze menu DOBODO to kwintesencja najlepszych, tradycyjnych dań kuchni polskiej, przygotowanych zgodnie z najnowszymi trendami kulinarnymi. Wszyscy dostawcy składników wykorzystywanych w daniach z nowej karty mają doświadczenie oraz wyjątkową pasję do tradycyjnych metod produkcji, co przekłada się na jakość oryginalnych przepisów kulinarnych kreowanych i przygotowywanych przez szefa kuchni.

Aby rozpocząć swoje doznania kulinarne z nowym menu DOBODO, goście mogą wybrać jedną z pięciu przystawek, składających się z wyselekcjonowanych tradycyjnych specjałów, takich jak: carpaccio i pasztet z sarniny, tatar oraz pasztet z jagnięciny wrzosówki podawany z marynowaną cebulką i borowikami a także pieczywem z trawą żubrową, lub bliny z palonym selerem podane ze znakomitym kawiorem Antonius, pochodzącym od jednego z jednego wiodących polskich producentów kawioru, znanych z ponad 50-letniego doświadczenia. Oprócz przedstawionych powyżej pierwszych dań restauracja DOBODO oferuje w swoim menu dwie zupy, idealne na przystawki, ale także lekką i pyszną propozycję na lunch. Sferyczny barszcz ze świeżym majerankiem oraz tortellini i porcini oraz kapustą połączone z warzywnym consommé to idealne połączenie klasycznej polskiej zupy z molekularnym akcentem, co sprawia, że ​​ danie staje się niezwykłe i ekscytujące. Dla miłośników zielonych warzyw Consommé z zielonych szparagów to wyśmienita zupa, która łączy w sobie smaki świeżych, sezonowych szparagów, bekonu i grzybów.

Dania główne w wiosennym menu to cztery wspaniałe kreacje, które zaspokoją gusta miłośników mięsa, wegetarian, a także miłośników ryb ze słonych akwenów. Goście, którzy delektują się światowej klasy mięsami, mogą spróbować znakomitego, wolno przyrządzonego polskiego żeberka wołowego z syczuańskim pieprzem i miodową glazurą, lub skosztować polskiej jagnięciny wrzosówki podanej z jusem jabłkowym. Mięso pozyskiwane do tego dania pochodzi od jednej z najstarszych i najdoskonalszych ras jagnięciny w Polsce, która charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i bardzo korzystnym działaniem prozdrowotnym. Specjalnością wegetariańską serwowaną w DOBODO jest tarta z białymi i zielonymi, sezonowymi szparagami i groszkiem podawanym z duszonym porem, w towarzystwie tradycyjnego polskiego Oscypka, który dodaje tarcie pikantnego smaku. Dodatkowo w wiosennym menu znajdziecie Trocia w glazurze cytrynowo-imbirowej skomponowanego z tartą z rakiem polskim i lekką sałatka z kalarepy i słodkiego jabłka podaną z groszkiem cukrowym – to idealna propozycja dla Pescetarian. Stworzone przez Marka Kropielnickiego, dania główne mają nie tylko walory smakowe i odżywcze, ale są również dziełami sztuki kulinarnej, precyzyjnie komponowanymi i zaprezentowanymi na talerzu.

Aby zakończyć kulinarną podróż z DOBODO, goście mogą delektować się dwoma rodzajami deserów, które wprowadzą ich w szereg wykwintnych słodkich, owocowych i czekoladowych smaków. Coulis z truskawki w białej czekoladzie z lodami z koziego sera miodu zestawione z paloną czekoladą to idealne połączenie słodyczy i świeżości owoców, a także zimnego i orzeźwiającego smaku lodów, stworzonych z najlepszego, produkowanego lokalnie, koziego sera. Miłośnicy wielu smaków, podanych na jednym talerzu deserowym mogą wybrać „Petit four Trio”: orzechowo – czekoladową pralinkę podaną w orzechu włoskim, mus z prażonych migdałów i malinę w białej czekoladzie, w towarzystwie trzech różnych nektarów: wiśni i czekolady, brzoskwini i bazylii oraz yuzu i limonki.

Aby poczuć różne smaki, nowych wiosennych propozycji szefa kuchni Marka Kropielnickiego menu DOBODO oferuje także dwie propozycje menu degustacyjnego, które składają się z 5-ciu lub 7-miu dań, z dokładnie dobranymi przystawkami, głównymi daniami i deserami, które uzupełniają się nawzajem i tworzą niezapomnianą przygodę kulinarną.