Smaki dawnej Warszawy – nowe menu w DOBODO

Zainspirowani smakami Warszawy lat 30-tych stworzyliśmy nowe, sezonowe menu.

W tamtych czasach pod adresem Foksal 17 mieściły się legendarne: Cafe Bodo – które tworzył sam Eugeniusz Bodo oraz Cafe Snob – centralny punkt „szlaku artystycznego” stolicy. Miejsce sod samego początku istnienia przyciągało znakomitych gości: aktorów, artystów, ówczesną bohemę.

Nawiązując do najlepszych tradycji tego miejsca pragniemy zaprosić Państwa na podróż po smakach przedwojennej kuchni polskiej. W nowej odsłonie prezentujemy dania, które gościły na stołach w tamtym czasie.

Nasi kucharze zainspirowani niezwykłą atmosferę lat 30-tych z ówczesnej epoki przygotowali sezonową kartą przystawek, dań głównych i deserów.

Wprowadzenie do menu stanowi szeroki wybór przystawek, gdzie przewijają się m.in. tradycyjne kołduny czy tzw. przekąski zimne, delikatne podpłomyki w towarzystwie pasztetu jagnięcego i sarniny oraz wyśmienity tatar jagnięcy z przepiórczym jajkiem.

Nie może również zabraknąć znakomitych zup, których katalog otwiera pozycja obowiązkowa każdej przedwojennej restauracji czyli przysmak każdego warszawiaka: flaczki garnuszkowe – czyli te przyrządzone zgodnie z XIX-wieczną recepturą.

Ukoronowaniem naszej karty są dania główne, pośród których wartym uwagi jest udziec z jagnięciny wrzosówki, rasy szczególnie cenione na początku XX w. oraz frykando wołowe z kluskami kładzionymi.

Dla najbardziej wymagających gości przygotowaliśmy szlachetne ryby: troć w prażynce ryżowej oraz sandacza z jarmużem i kaszą gryczaną.

Na osłodę nasz szef kuchni poleca blamaż jałowcowy z rabarbarem i lodami imbirowymi.

W nowym menu DOBODO znajdują się również specjały sezonowe nad których wyjątkowym smakiem pieczę sprawuje zespół utalentowanych kucharzy.

 

DOBODO chce przywrócić blask i smaki dawnej Warszawy.

U nas odnajdziesz atmosferę i smaki inspirowane kuchnią stolicy lat 30..